Auklėjimas priedermės masteliu - Jovaiša, Leonas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Profesorius habilituotas socialinių mokslų (edukologijos) daktarasAntakalnio g. 99-44, LT-10218 VilniusTel. (5 8) 276 84 91El. paštas: joleo@takas.ltStraipsnyje nagrinėjama priedermė, kaip auklėjimo priemonė, kildinama ne iš gamtos ar visuomenės reikalavimų, bet iš žmogaus prigimties įgymių. Jie klasifikuojami pagal fizinius, psichinius, dvasinius parametrus. Ieškoma būdų, kaip įgymiai gali tapti veikimo priedermėmis ir atsakomybe sau, sociumui, kultūrai, kaip priedermės gali plėtoti įgymius, daryti juos vertybėmis. Straipsnyje apsiribojama dvasiniais įgymiais ir iš jų kylančiomis priedermėmis.
Keywords: priedermė; auklėjimas; galios; įgymiai; vertybės