SOLO taksonomija kaip mokinių rašinių vertinimo priemonė - Targamadzė, Vilija; Nauckūnaitė, Zita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius Tel. (8 5) 266 76 25 El. paštas: vilija.targamadze@gmail.com Docentė socialinių mokslų(edukologijos) daktarėVilniaus pedagoginio universitetoLietuvių kalbos didaktikos katedraT. Ševčenkos g. 31, LT- 03111 VilniusTel. (8 5) 233 08 52El. paštas: zita.nauckunaite@gmail.comStraipsnyje nagrinėjama SOLO taksonomija kaip mokinių rašinių vertinimo priemonė. Aptariamos Bloomo ir Naujoji taksonomijos ir nurodomas SOLO ir Bloomo, SOLO ir Naujosios taksonomijų sąryšingumas. Atskleidžiami SOLO taksonomijos lygmenys, pateikiama kiekvieną jų iliustruojančių pavyzdžių iš mokinių rašinių, taip pagrindžiant SOLO taksonomijos naudojimo galimybę tiems rašiniams vertinti. Išvadose paryškinamas SOLO taksonomijos potencialas tapti holistinio požiūrio į ugdymo procesą paskata.
Keywords: SOLO taksonomija; Bloomo taksonomija; Naujoji taksonomija; mokinių rašiniai; vertinimas