Mokymo(si) proceso įtaka mokinio asmenybės raidai Juozo Vaitkevičiaus didaktikoje - Vasiliauskas, Romanas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Profesorius socialinių mokslų (edukologijos)habilituotas daktarasVilniaus pedagoginio universitetoEdukologijos katedraStudentų g. 39, LT-08106 VilniusEl. paštas: edukologija@vpu.ltStraipsnyje nagrinėjamas iškilaus pedagogo J. Vaitkevičiaus požiūris į mokymo(si) proceso sampratą ir jo poveikį asmenybės raidai. Aptarus mokymo(si) struktūrą, mokytojo ir mokinio sąveiką perimant ugdymo turinį, siekiama išryškinti mokymo proceso mokiniui daromą universalų poveikį, jo įtaką ugdant potencialias asmenybės galias. Didelė reikšmė straipsnyje teikiama autoriaus pastangoms didaktiką nagrinėti ne izoliuotai nuo kitų mokslų, o juos integruoti, iš veiksnių įvairovės išskirti tris mokymo(si) aspektus – pedagoginį, psichologinį ir sociologinį, iškelti jų subordinacijos reikšmę ir būtinybę. Straipsnyje atskleistas autoriaus holistinis požiūris į mokymą(si), sąveikinį mokymą(si), taip pat paliečiamos vėlesnės mokymo teorijos (struktūralizmas), kuris pabrėžia ne tik klasėje, o ir mokykloje ir už jos ribų vykstančių procesų, konteksto reikšmę kognityvinei ir emocinei mokinių raidai.
Keywords: didaktika; mokymo(si) procesas; jo struktūra; mokymo(si) modelis; sąveika; raida; asmenybė