Juozo Vaitkevičiaus kvietimas mokytojui pažinti save - Tijūnėlienė, Ona; Kavaliauskienė, Vanda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Klaipėdos universiteto Edukologijos katedra S. Nėries g. 5, LT-92227 Klaipėda Tel. (8 64) 39 86 26 El. paštas: onatij@one.lt Docentė socialinių mokslų(edukologijos) daktarėKlaipėdos universitetoSocialinio darbo katedraH. Manto g. 84, LT-92294 KlaipėdaTel. (8 64) 39 85 63El. paštas: Vanda.kavaliauskiene@ku.ltStraipsnis grindžia J. Vaitkevičiaus kvietimo iš naujo atkreipti dėmesį į mokytojo pareigą – grąžinti į mokyklą mokinio – t. y. žmogaus, prigimtinę teisę rūpintis savimi, save pažinti, aktualumą. Tai siejama ir su mokytojo asmenybe, ir kvietimu ugdytis šias asmens charakteristikas, kaip būtinas mokytojo profesijos sudedamąsias dalis, teikiančias atramą jo profesinėje veikloje. Straipsnyje interpretuojamos įvairių autorių savęs pažinimo, kaip žmonijos pažangos veiksnio, nuostatos. Pedagoginiu požiūriu aptariama refleksija – kaip mokytojo savęs pažinimo galimybė.
Keywords: mokytojas; savęs pažinimas; pažanga; ugdymasis; refleksija