Magdalena Karčiauskienė apie tarpukario Lietuvos didaktų įnašą į šalies pradinio ugdymo sistemą - Grabauskienė, Antanina (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Straipsnyje nagrinėjama vienos žymiausių Lietuvos švietimo istorijos ir pedagoginės minties tyrinėtojų prof. Magdalenos Karčiauskienės, švenčiančios 90 metų jubiliejų, pateikta tarpukario Lietuvos pradinio ugdymo didaktų koncepcija, kurios pagrindu buvo sėkmingai kuriama ir tobulinama to meto pradinio ugdymo sistema. Bandoma atskleisti tuos aspektus, kurie ypač aktualūs ir šių dienų Lietuvai, ir ne tik jai. Tokios tarpukario Lietuvos didaktų nagrinėtos problemos kaip teorinis praktinių veiksmų pagrįstumas, siekiamų ugdymo tikslų ir metodų sąveikos vienovė, istoriškumo ir šiuolaikiškumo sąsajos labai svarbios ir nūdienai, todėl gerų minčių apie tai profesorės darbuose rastų pradinio ugdymo turinio bei metodikų kūrėjai ir reformatoriai.
Keywords: pradinis ugdymas; švietimo reforma; tarpukario Lietuvos didaktai; istoriškumas ir šiuolaikiškumas; ugdymo tikslai