Klasikinės mokytojo sampratos raidos atspindys Magdalenos Karčiauskienės darbuose - Žemgulienė, Aušra; Montvilaitė, Sigita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Docentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vilniaus pedagoginio universiteto Ugdymo pagrindų katedraStudentų g. 39, LT-08106 VilniusEl. paštas: ausraze@vpu.ltDocentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarė, Vilniaus pedagoginio universiteto Vaikystės studijų katedraStudentų g. 39, LT-08106 VilniusEl. paštas: montvile@gmail.comStraipsnyje siekiama parodyti, kaip profesorės Magdalenos Karčiauskienės darbuose atsiskleidžia klasikinės mokytojo sampratos raida Lietuvoje. Apžvelgiamas šios sampratos formavimosi problemiškumas ir ištakos XIX a. antrojoje pusėje, analizuojamas klasikinis jos pobūdis XX a. pirmojoje pusėje, pabrėžiamas šios sampratos aktualumas. XX a. pirmojoje pusėje profesinė mokytojo pareiga suprasta kaip pilietinė priedermė, visuomeninis užsakymas, kuris šiuo atveju buvo labai aiškus – atkurti tautinę mokyklą. Ieškant atsakymo į klausimą, koks mokytojas galėjo, turėjo atlikti šias priedermes, gelbsti prof. M. Karčiauskienės mokslinių straipsnių analizė, profesionalios įžvalgos ir nuorodos į studijuotiną literatūrą. Analizuoti šaltiniai išryškina brandžios kultūros, vientisos dvasios ir dorovės, pilietinės sąmonės, inteligencijos, aukšto pedagoginio pasirengimo mokytojo sampratą.
Keywords: mokytojas; klasikinė mokytojo samprata; švietimo raida