Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paskirčių hierarchija Lietuvoje - Ruškus, Jonas; Žvirdauskas, Dainius (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
ProfesoriusSocialinių mokslų (edukologijos) daktarasVytauto Didžiojo universitetoSocialinio darbo katedraK. Donelaičio g. 58, LT-44248 KaunasTel. (8 37) 22 27 39El. paštas: j.ruskus@sgf.vdu.lt Socialinių mokslų (edukologijos) daktarasVytauto Didžiojo universitetoSocialinio darbo katedraK. Donelaičio g. 58, LT-44248 KaunasTel. (8 37) 22 27 39El. paštas: d.zvirdauskas@sgf.vdu.ltStraipsnyje analizuojami Lietuvoje atlikto reprezentatyvaus tyrimo duomenys. Tyrimo tikslas buvo nustatyti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paskirčių hierarchiją atsižvelgiant į tai, kaip trys ugdymo dalyvių grupės – pedagogai, vaikų tėvai ir specialistai – hierarchizuoja skirtingas ugdymo paskirtis. Straipsnyje pateikiami empiriniai argumentai, parodantys, kokių prieštaravimų Lietuvoje patiria ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas ugdymo paskirčių aspektu. Šie prieštaravimai yra sisteminiai, nes jie būdingi ne tiek atskiriems asmenims ar įstaigoms, kiek pačiai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo sistemai.
Keywords: ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas; ugdymo paskirtys; ugdymo dalyviai; į vaiką orientuotas ugdymas; bendruomenių vadyba