Ugdymo ir ugdymosi paradigma bendrojo lavinimo mokykloje: realija ar vizija? - Targamadzė, Vilija (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
ProfesorėSocialinių mokslų (edukologijos)habilituota daktarėVilniaus universiteto Edukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusTel. (8 5) 266 76 25El. paštas: vilija.targamadze@gmail.comStraipsnyje aptariama perėjimo iš ugdymo į ugdymosi paradigmą problematika bendrojo lavinimo mokykloje. Pateikiamos paradigmų kaitos prielaidų vidinės ir išorinės įžvalgos nepriklausomos Lietuvos kūrimo ir įtvirtinimo laikotarpiu. Analizuojami empiriniai tyrimai, rodantys, kad yra paradigmų kaitos problemų. Analizuojama ir bendrinama empirinio tyrimo, siekiančio išsiaiškinti perėjimo iš ugdymo į ugdymąsi paradigmos problemą, rezultatai, pateikiant šios problemos kilties priežastis ir galimas sprendimo galimybes ekpertų požiūriu.
Keywords: bendrojo lavinimo mokykla; ugdymo; ugdymosi paradigma; perėjimo priežastys; problemų sprendimo galimybės