Lytiškumo formavimasis ir kultūrinė aplinka: mokinių požiūris - Purvaneckienė, Giedrė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Docentė socialinių mokslų (edukologija) daktarėVilniaus universiteto Edukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LTLT-01513 VilniusEl. paštas: giedre.purvaneckiene@fsf.vu.ltStraipsnyje nagrinėjamas mokinių lytiškumo formavimasis ir aplinkos įtaka jam. Remiantis kokybinio tyrimo „Tapatumas, kultūrinė transmisija ir švietimas“ rezultatais parodoma, kad lytiškumas ir lytiškumo samprata formuojasi šeimoje tėvų ir senelių elgesio pavyzdžiu. Mokykla, draugai, internetas, žiniasklaida suteikia žinių lytiškumo sampratai pagrįsti ar modifikuoti. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad mokykloje vaikai ugdomi neutraliai lyties požiūriu, jie nejaučia, kad būtų įdiegta Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programa. Mokiniai mano, kad mūsų visuomenėje beveik pasiekta lyčių lygybė, ir tiki, kad ateityje ji bus pasiekta.
Keywords: lytiškumas; lytiškumo ugdymas; šeima; mokykla; lyčių lygybė