Fenomenologinio muzikinio ugdymo diskursas: tarp etikos ir estetikos - Venslovaitė, Vita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Socialinių mokslų (edukologijos) doktorantėVilniaus universiteto Edukologijos katedraUniversiteto g. 1/9, LTLT-01513 VilniusEl. paštas: vitavensl@gmail.comStraipsnyje siekiama atskleisti muzikinio ugdymo sampratas istoriniame kontekste. Pristatomas filosofų Aristotelio, I. Kanto, A. Schopenhauerio, F. Nietzsche’s ir ugdymo specialistų T. Cliftono ir D. E. Dentono požiūris į muziką ir jos praktinį taikymą ugdymo procese. Šis požiūris paprastai priklauso nuo laikotarpio, kuriuo filosofas ar ugdymo specialistas gyveno, meno suvokimo, etinių ir estetinių nuostatų. Šio straipsnio naujumas yra tas, kad jame atskleidžiamas fenomenologinis metodas, kuriuo siekiama išryškinti muzikos ir muzikinio ugdymo reikšmę ir vertę.
Keywords: muzikinis ugdymas; muzika; estetinis suvokimas; etika; fenomenologija