Filosofinės prielaidos darnios plėtros ugdymui - Baranova, Jūratė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Profesorė humanitarinių mokslų (filosofijos) daktarėVilniaus pedagoginio universitetoFilosofijos katedraŠevčenkos g. 31-228, LTLT-03111 VilniusEl. paštas: jurabara@gmail.comStraipsnyje aptariamas ugdymo filosofijos ir bendrosios filosofijos sandūris, galintis išryškinti gaires darnios plėtros atspirties pozicijai pagrįsti. Šiame kontekste keliamas klausimas, kaip ir kokiu būdu filosofinis mąstymas gali suteikti bendresnes prielaidas darnios plėtros ugdymo koncepcijai. Nepaisant akivaizdaus gamtos ir dvasios supriešinimo klasikinių racionalistų bei egzistencialistų koncepcijose, autorė aptinka du alternatyvius perspektyvius atsakymus dviejų Lietuvos fenomenologų – Alphonso Lingio ir Arvydo Šliogerio darbuose.
Keywords: Lingis; Šliogeris; darnios plėtros ugdymas; filosofija