Moksleivių vaikinų sąmoningumo ugdymas reflektuojant internetinę pornografiją - Ruškus, Jonas; Sujeta, Irmantas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Profesorius socialinių mokslų(edukologijos) daktarasVytauto Didžiojo universitetoSocialinio darbo katedraK. Donelaičio g. 58, LTLT-44248 KaunasTel. (8 37) 22 27 39El. paštas: j.ruskus@smf.vdu.ltSocialinio darbo magistrasUAB „Uno Kompiuteriai“ pardavimų vadovasŽirmūnų g. 139, VilniusTel. 8 628 77 425El. paštas: irmantas.sujeta@gmail.comInternetinė pornografija suvokiama kaip viena iš smurto ir viktimizacijos formų. Pornografijos internetu vartotojais, o kartu ir smurto bei viktimizacijos objektu, neretai tampa vaikai ir jaunuoliai, ypač berniukai ir vaikinai. Pornografija – ugdymo aplinkose nutylima tema, ji suvokiama kaip nelegali ir ypač nemorali veikla. Straipsnyje pristatomas tyrimas, kuriuo buvo siekiama įveikti neregimus socialinius draudimus ir moksleivių vaikinų grupėse inicijuojant internetinės pornografijos refleksiją – ugdyti dalyvių sąmoningumą. Tyrimas atliktas remiantis veiklos tyrimo dalyvaujant metodologija, kuri leido grupinių diskusijų būdu įvardijant turimus internetinės pornografijos suvokimus, projektuojant prevencines priemones, ugdyti vaikinų sąmoningumą internetinės pornografijos atžvilgiu.
Keywords: internetinė pornografija; viktimizacija; sąmoningumo ugdymas; refleksija