Mokymasis – vertybių ugdymo veiksnys: aksiologinės prasmės įžvalgos - Vasiliauskas, Romanas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Profesorius Habilituotas socialinių mokslų (edukologijos) daktarasVilniaus edukologijos universitetoEdukologijos katedraStudentų g. 39, LT-08106 VilniusTel. (8 5) 279 00 42Straipsnyje siekiama pagrįsti mokymosi kaip holistinio proceso aktualumą ir jo tobulinimo būtinybę informacijos, nuolatinės kaitos ir globalizacijos kontekste. Remiantis įvairių autorių tyrimais mokymas atskleidžiamas kaip kognityvinis, emocinis ir socialinis procesas, kurio aksiologiniai tikslai siejami su mokymo kokybe. Išryškinami veiksmingo mokymo ypatumai, orientuoti į prasmę ir lemiantys vertybių internalizaciją, taip pat mokymo strategija, susijusi su mokinio moraliniu, pilietinių, estetinių bruožų ugdymu.
Keywords: mokykla; mokymas (-sis); vertybė; internalizacija; ugdymas