Socialinis teisingumas ir socialinių-ekonominių grupių reprezentavimas skirtingo prestižo studijų programose Lietuvoje - Lazutka, Romas; Šliužaitė, Dovilė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2012)
Profesorius socialinių mokslųdaktaras (ekonomika)Vilniaus universitetoSocialinio darbo katedraUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusEl. paštas: lazutka@ktl.mii.lttel. 8 614 53248Socialinio darbo magistrėVilniaus universitetoSocialinio darbo katedraUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusEl. paštas: dovilė.sliuzaite@fsf.vu.lttel. 268 7191Straipsnyje parodoma socialinio teisingumo sampratos svarba tiriant studijų prieinamumą. Jis straipsnio autorių tiriamas socialinių sluoksnių atstovavimo skirtingo prestižo studijų programose aspektu. Parodyta, kad Lietuvoje studijos pagal prestižines programas daug mažiau prieinamos ekonominiu ir išsilavinimo požiūriu silpnesnių šeimų vaikams. Jie dažniau studijuoja neprestižines programas ir rečiau gauna finansinę valstybės pagalbą. Tai rodo, kad studijų politika Lietuvoje labiau remiasi meritokratiniu socialinio teisingumo principu.
Keywords: socialinis teisingumas; studijos; aukštasis mokslas; studijų prieinamumas; aukštojo mokslo politika