Gabių vaikų situacija mokykloje: konfliktinė sąveika su bendraklasiais ir mokytojais ir jos korekcija - Čiuladienė, Gražina (Acta Paedagogica Vilnensia, 2012)
Socialinių mokslų (edukologijos) daktarėAnalizės ir duomenų apdorojimo skyriaus vedėjaNacionalinė mokyklų vertinimo agentūraDidlaukio g. 82, LT-08013 VilniusTel. (8 5) 277 90 23El. paštas: grazina.ciuladiene@nmva.smm.ltLektorė, Mykolo Romerio universiteto Mediacijos katedraAteities g. 20, LT-08303 VilniusTel. (8 5) 271 46 08Remiantis Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros tyrimų (išorės vertinimo ataskaitos / Mokinių nuomonių apie mokyklos veiklą apklausa) duomenimis apibūdinama gabių vaikų ugdymo situacija bendrojo ugdymo mokykloje. Kiekybinė ir kokybinė duomenų analizė atskleidžia gabių mokinių sąveikos su klasės draugais ir mokytojais bruožus, išryškina vertintose mokyklose taikomus gabių mokinių atpažinimo ir ugdymo organizavimo ypatumus. Išryškėjusios problemos interpretuojamos poreikio konflikto kontekste. Keliama prielaida, kad tinkamas dėmesys gabių vaikų poreikiams kreips konfliktą konstruktyvia linkme.
Keywords: išorinis mokyklų veiklos kokybės vertinimas; gabių mokinių ugdymas; poreikių konfliktas