UGDANTIS PATYRIMAS J. DEWEY FILOSOFIJOJE - Kairė, Sandra (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Edukologijos magistrė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 1/9, LT-01513 Vilnius Tel. (8 5) 266 76 25 El. paštas: sandra.kaire@fsf.vu.ltUgdantis patyrimas yra svarbiausias J. Dewey filosofijos dėmesio objektas. J. Dewey pagrindines savo idėjas suformulavo XX a. pradžioje, tačiau ir šiais laikais jos yra plačiai aptarinėjamos: diskutuojama apie šių idėjų, o ypač patyrimo, svarbą ir (pri)taikymą šiuolaikinėje mokykloje. Lietuvoje J. Dewey idėjos ugdymo kontekste yra mažai nagrinėjamos. Šiuo straipsniu, remiantis J. Dewey veikalais, siekiama išanalizuoti ugdantį patyrimą ir išryškinti teorinius mokymo(si) remiantis patyrimu pagrindus: ugdančio patyrimo sampratą, svarbiausius ugdančio patyrimo principus ir elementus, taip pat mokymo(si) per ugdantį patyrimą proceso ypatumus.
Keywords: ugdantis patyrimas; veikla; refleksija; sąveika; tęstinumas; ugdytojas