MATEMATIKOS PASIEKIMŲ AUGIMO DINAMIKA: TARTAUTINIO TYRIMO ANALIZĖ - Šapkova, Aļesja (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Daugavpils University, Latvia PhDstudent, Mg. Math., Daugavpils University, Faculty of Education and Management; Tel. +371 261 0 31 65 e-mail: alesja.shapkova@gmail.comStraipsnyje iškeliama ypatinga matematikos vieta kiekvienos šalies švietimo sistemoje, nes šiandienėje visuomenėje jaunų žmonių galimybės ir sėkmė dažnai priklauso nuo įgytų matematikos žinių ir įgūdžių. Todėl aktualu nuolat domėtis mokinių matematikos pasiekimais, atskleidžiančiais tikrąjį matematinio švietimo lygį. Tam gali daug padėti tarptautiniai lyginamieji tyrimai, teikiantys informacijos apie matematinio švietimo lygį konkrečioje šalyje ir leidžiantys jį palyginti su kitų šalių pasiekimais.Šiame straipsnyje siekiama pristatyti 2 828 devintos klasės mokinių, besimokančių Latvijos mokyklose, matematikos pasiekimus. Apie tirtų mokinių matematikos pasiekimus buvo sprendžiama iš atliktų 12 matematikos užduočių dalyvaujant tarptautiniame projekte „Nekognityviniai įgūdžiai ir Singapūro mokiniai – tarptautinis palyginimas“, kurį organizavo Singapūro nacionalinio švietimo institutas. Šio tyrimo rezultatai bus palyginti su 2003 m. tarptautinio penkiolikmečių tyrimo 2003 (PISA) mokinių įvertinimų rezultatais. Tai savo ruožtu leis prognozuoti PISA 2012 m. matematikos ugdymo rezultatus ir įvertinti naujojo standarto matematikos švietimo efektyvumą Latvijoje. Šiame straipsnyje taip pat apžvelgiamos žemo matematinio mokinių išsilavinimo priežastys.
Keywords: mokinių pasiekimai; matematinis ugdymas; tarptautiniai lyginamieji tyrimai