Rizikos ir apsauginiai veiksniai renkantis mokymosi turinį vidurinėje mokykloje: Latvijos Latgalos regiono karjeros konsultantų ir studentų požiūris - Pancerko, Pāvels; Pipere, Anita; Kravale-Pauliņa, Mārīte (Acta Paedagogica Vilnensia, 2022)
Straipsnyje pristatomas karjeros konsultantų ir studentų požiūrio į rizikos ir apsauginius veiksnius renkantis mokymosi turinį vidurinėje mokykloje tyrimas. Latvijos Latgalos regione atliktas kokybinis mokyklos karjeros konsultantų ir mokinių požiūrio trianguliacija grindžiamas tyrimas. Duomenys surinkti iš interviu su keturiais karjeros konsultantais ir tiksline šešių 15–16 metų mokinių iš miesto ir kaimo mokyklų grupe, duomenys analizuoti naudojant teminės analizės metodą. Tyrime atskleista, kad mokyklų karjeros konsultantai gali pasitarnauti kaip gyvybiškai svarbus Latvijos visuomenės išteklius valdant ir sprendžiant dabartinės švietimo reformos iššūkius bei įveikiant socialinių ir ekonominių skirtumų keliamą nelygybę švietimo ir karjeros valdymo srityje.
Keywords: karjeros konsultavimas; perėjimas į vidurinę mokyklą; mokyklos karjeros konsultantai; mokymosi turinys; rizikos veiksniai; apsauginiai veiksniai