Darbo rinkos segregacija pagal lytį ar lyčių vaidmenų detradicionalizacija? - Mažeikienė, Natalija; Dorelaitienė, Agnė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2012)
Profesorė, socialinių mokslų (edukologijos) daktarėVytauto Didžiojo universiteto Socialinio darbo katedraK. Donelaičio g. 58, LT-44248 Kaunas. Tel. +370 37 327 967El. paštas: n.mazeikiene@adm.vdu.ltSociologijos doktorantėKauno technologijos universiteto Socialinių mokslų fakulteto Sociologijos katedraK. Donelaičio g. 20, LT-44239 KaunasEl. paštas: agne_dorelaitiene@yahoo.comStraipsnyje diskutuojama, kaip socialinio konstravimo procese per lyčių socializaciją, habituaciją ir nematomojo, paslėptojo ugdymo programą sukuriamos horizontalios profesinių sričių segregacijos prielaidos: moterys dominuoja pagal skaičių švietimo sistemoje, socialinio darbo, slaugos, paslaugų srityje; vyrai – pramonės, technologijų, vadovavimo srityse. Aptariamas socialinių darbuotojų vyrų, dirbančių tradiciškai moteriška laikomoje socialinio darbo srityje, edukacinės patirties ir profesinio identiteto formavimosi atvejis. Biografinio tyrimo metodu atskleidžiama asmeninių naratyvų ir socialinių struktūrų kuriamų dominuojančių diskursų sąveika.
Keywords: darbo pasidalijimas pagal lytį; vertikali ir horizontali darbo rinkos segregacija; habitus; lyčių socializacija; habituacija; biografinis metodas; hegemoninis vyriškumas