Politinis ugdymas Lorenzo Milani mokykloje Barbianoje - Krajewska, Anna (Acta Paedagogica Vilnensia, 2016)
Straipsnyje aprašomas Lorenzo Milani politinis ugdymas, kitaip apibrėžiamas kaip ugdymas taikai. Svarbiausias šio ugdymo tikslas – ugdyti smurto nepripažįstančią asmenybę, pasitikinčią savimi ir kitais žmonėmis, turinčią kūrybišką požiūrį į supančią tikrovę ir ją keičiančią laikantis žmogiškumo principų. Taip pat buvo siekiama ugdyti žmogų, galintį spręsti konfliktus be smurto, gebantį įtikinti, dalyvaujantį balsuojant, organizuojantį streiką ir pan. Milani mokė savo mokinius „eiti įtemptu lynu“, skatindamas juos savarankiškai galvoti, klausytis savo sąžinės. Be to, jis mokė mokinius kaip tapti laisvais ir nepriklausomais piliečiais, gebančiais svarstyti problemas, remiantis savo įsitikinimais. Etiniu ir politiniu požiūriu, ugdymas taikai taip pat buvo ugdymas pokyčiams ir teisingumui, solidarumui, kultūrų ir tautų sambūviui. Milani pasiūlytas ugdymas taikai kvietė įvairių gebėjimų mokinius, įvairių partijų šalininkus diskutuoti, o svarbiausia, sugyventi vieniems su kitais.