Kultūrinė musulmonų kalinių įvairovė ir įkalinimo įstaigų praktikos lūkesčiai Rytų Europos šalyse - Urbanek, Arkadiusz; Gandecka, Kamila (Acta Paedagogica Vilnensia, 2016)
Straipsnyje pristatomos elgesio su musulmonais tendencijos, pastebimos Lenkijoje, Lietuvoje ir Čekijoje. Remiamasi tyrimo, atspindinčio kalėjimo prižiūrėtojų reakciją į musulmonų lūkesčius ir pretenzijas, duomenimis. Tyrėjai taip pat bando atsakyti į klausimą apie tokių pretenzijų sankcijonavimą. Pažymima, kad būtina identifikuoti tokių pretenzijų kilmę, norint suformuoti tikslią poziciją apie kalėjimo priežiūros praktiką. Tai gali būti svarbu kuriant nešališkas elgesio su kaliniais musulmonais gaires. Būtų geriausia, jei įkalinimo bausmė liktų už daugiakultūriškumo diskusijos ribų ir būtų vykdoma tik remiantis teisinėmis procedūromis ir standartiniais sprendimais. Ypač todėl, kad esami kultūrinės įvairovės valdymo modeliai, tokie kaip antai asimiliacija ar daugiakultūriškumas, pasirodė esą netinkami savo prielaidomis ar praktiniu pritaikymu (Pasamonik, 2013, p.13). Be to, nei kultūrinių pokyčių ignoravimo politika, vykdoma daugumoje ES šalių, nei koncesijų politika, turėjusi ją pakeisti, nepasiekė norimų rezultatų. Todėl, ko gero, šalys, į kurias atvyksta musulmonai imigrantai ir ten atsiranda šios imigracijos padarinių, turėtų pakeisti savo teisines sistemas taip, kad užtikrintų, jog musulmonai galėtų laisvai praktikuoti savo tradicijas, bet kartu nebūtų pažeidžiami pačių šalių interesai.