Būsimų muzikos mokytojų tarpkultūrinio ugdymo pedagoginių įgūdžių prigimtis - Marcheva, Penka (Acta Paedagogica Vilnensia, 2016)
Pirmoje šio straipsnio dalyje aptariami pedagoginiai muzikos mokytojo įgūdžiai. Taip pat pristatomi mokytojams būtini tarpkultūrinio muzikinio ugdymo įgūdžiai. Pradžios taškas šiame procese yra vaikų komunikacijos su gimtosiomis folkloro tradicijomis įpročiai, taip pat komunikacijos įpročiai su kitų etninių grupių ar tautų muzikinėmis tradicijomis. Antroje straipsnio dalyje pristatomas ir aptariamas su etninių grupių ar tautų muzikinėmis tradicijomis susijusių muzikinių kūrinių, kurių mokoma pradinėje mokykloje, sąrašas. Ši publikacija yra susijusi su universiteto projekte „Technologinio tarpdisciplininio modelio, skirto įvertinti studentų mokymo įgūdžius, remiantis teoriniais ir praktiniais mokymais, aprobavimas“ atliktais darbais. Išryškėjo, kad pedagoginiai įgūdžiai, reikalingi būsimiems mokytojams vykdantiems tarpkultūrinį muzikinį ugdymą šiuolaikinėje mokykloje, yra ne tik ugdymo turinio ir priemonių pritaikymas, bet ir įgūdžiai, padedantys įveikti stereotipus ir išankstinį nusistatymą tarpkultūrinėje aplinkoje, formuojantys toleranciją kultūriniams skirtumams. Čia pagrindinis vaidmuo tenka studijoms universitete.