Pagrindinė akademinės bendruomenės vertybė – kokybės kultūra - Pociūtė, Birutė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2005)
Kokybė yra labai svarbi universitetams, nes jie yra atskaitingi visuomenei, darbdaviams ir kitiems socialiniams partneriams. Atskaitomybė yra ne tik finansinė ir, ko gero, visai ne finansinė, nes universitetai egzistuoja tik tam, kad kurtų naujas žinias, skleistų jas ir saugotų kultūros paveldą. Dabar universitetams keliamas uždavinys ne tik kokybiškai įgyvendinti studijas, mokslą, bet ir parodyti savo programų, tyrimų vertę, būti atvirais visuomenei. Gerinti aukštojo mokslo kokybę yra svarbiausias tarptautinio universitetų bendradarbiavimo uždavinys. Didėja ne tik dėstytojų ir studentų, bet ir kvalifikuotos darbo jėgos mobilumas. Atsirado būtinumas įvertinti kvalifikacijų ekvivalentumą, studijų standartus, vertę ir rezultatus, kt. Šiame straipsnyje siekiama atskleisti kokybės kultūros esmę ir parodyti gerosios universitetų patirties sklaidos reikšmę gerinant kokybę.