Profesorius Leonas Jovaiša tarp XX-XXI a. lietuvių mąstytojų apie būtį - Tijūnėlienė, Ona (Acta Paedagogica Vilnensia, 2005)
Straipsnyje rašoma apie jaunimui skirtuose lietuvių edukologų, filosofų darbuose sprendžiamas būties ir žmogaus dvasinio gyvenimo problemas. Tarp jų išskiriama L. Jovaišas žmogaus būties samprata. Atskleidžiama būties esmės interpretacija, jos pažinimo būdai. Interpretuojamos autorių mintys apie visatos, kaip dvasinio reiškinio, darną, žmogaus vietą visatos erdvėje. Aiškinamasi Esamybės ir Esaties esmė, aptariami viso, kas yra, būvį ir kitimą lemiantys vyksmai. Pateikiama žmogaus esmės ir jo vietos Žemėje interpretacija. Skiriama vietos individo egzistencijos problemoms ir jo būties Žemėje pabaigai – mirčiai ir būčiai po mirties.