Moksleivių požiūris į mokyklos modernizavimą ir savo vaidmens suvokimas - Gumuliauskienė, Aušrinė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2002)
Straipsnyje atskleidžiama moksleivių modernios mokyklos vizijos ir misijos samprata, požiūris į savo vaidmenį, modernizuojant mokyklą, lyginami moksleivių ir pedagogų požiūrio tyrimo rezultatai. Svarbiausias demėsys sutelkiamas į problemas, kurias, moksleivių požiūriu, turi spręsti mokykla, modernizuodama savo veiklą bei mokytojų ir moksleivių tarpusavio santykius. Taip pat apibūdinami moksleivių įsivaizduojami modernios mokyklos tikslai, veiklos kryptys, mokyklos ir visuomenės santykiai.