Ikimokyklinio ugdymo sisteminė kaita Europos Bendrijos ir pokomunistinėse šalyse - Juodaitytė, Audronė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2001)
Straipsnyje atskleidžiami tie universalūs socialiniai-edukaciniai pokyčiai, kurie lėmė ikimokyklinio ugdymo sisteminę kaitą Europos Bendrijos šalyse ir suponavo naujo tipo ikimokyklinio ugdymo įstaigos modelį bei turėjo įtakos humanistinėms vaikų ugdymo sistemoms funkcionuoti ir joms palaikyti per tėvų švietimą. Nušviečiamos ikimokyklinio ugdymo sisteminių pokyčių, vykstančių pokomunistinėse Europos šalyse, kryptys. Apibūdinamos pagrindinės kaitos tendencijos ir tolesnės šios kaitos projekcijos.