Mokinių savivalda ir „aktyviosios mokyklos” patirtis - Valatkienė, Stasė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2001)
Šiame straipsnyje kalbama apie savivaldos teoriją ir praktiką „aktyvioje mokykloje" XIXa. pabaigoje-XX a. pradžioje. lyginamuoju aspektu analizuojama atskirų mokyklinių sistemų savivaldos praktika, pateikiami teoriniai pagrindai, kuriuose savivalda nagrinėjama įvairiais aspektais: psichologiniu, pedagoginiu, istoriniu. Analizuojamos šiuolaikinės mokyklinės savivaldos ištakos.