Gabiųjų mokymo problema pedagogikoje - Dukynaitė, Rita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2000)
Nuo Platono laikų buvo mąstoma apie gabių vaikų mokymo ypatumus ir sąlygas. Pasaulyje įkurtos gabių vaikų asociacijos, draugijos, tarybos, išleista specialių įstatymų ir poįstatyminių aktų, veikia įvairios paramos programos. Valstybėse, kurios rūpinasi savo gabiaisiais, galioja nuostata, kad būtina steigti specialias mokyklas ar klases, tačiau negalima palikti tokių vaikų be dėmesio jų intelektualinei raidai. Straipsnyje analizuojama gabiųjų vaikų mokymo problema. Pateikiama įvairių šalių literatūros apie mokytojų darbą su gabiais vaikais ir specialų pasirengimą tokiam darbui apžvalga. Pabrėžiama, jog mokymo programose, vadovėliuose turi atsirasti alternatyvių būdų tobulinti talentingą vaiką.