Veiklos principo istorinė raida - Valatkienė, Stasė (Acta Paedagogica Vilnensia, 1999)
Straipsnyje siekiama apžvelgti ilgą istorinio vystymosi kelią – nuo pirmykštės kultūros ugdymo iki šių dienų. Autorė daugiausiai dėmesio skiria antikinos ir viduramžių ugdymui, klasikinei pedagogikai. Išryškinamos ir naujosios pedagogikos tendencijos. Autorė taip pat atskleidžia veiklos principo Lietuvoje raidą ir “naująjį ugdymą” Lietuvoje.