Vaikų psichologinės problemos - Palujanskienė, Aldona (Acta Paedagogica Vilnensia, 1999)
Straipnyje tiriamos vaikų psichologinės problemos. Kalbama apie vaikus, kurių savijautai būdingas nerimas, baimė, agresija, kurių menkas psichologinis atsparumas. Aptariama keletas vaikų agresijos ir baimės teorijų. Freudo manymu agresyvumas kyla iš įgimto į vidų nukreipto mirties instinkto, Lorenzo manymu toks elgesys kyla iš įgimto kovos instinkto, Bandura teigė, jog agresyvum galima vertinti kaip išmokimą, remiantis atlyginimo už asocialų elgesį padariniais. Esama reikšmingų sąsajų tarp psichologinės savijautos, menko psichologinio atsparumo bei pasitraukimo iš mokyklos.