Vadovavimas mokyklai: mokyklos gyvenimas ir jo organizavimas - Dobranskienė, Romualda (Acta Paedagogica Vilnensia, 1997)
Lietuvos mokyklos reformos dokumentuose akcentuojama humanistinė, kiekvieną bendruomenės narį ugdanti mokyklos gyvenimo esmė. Tačiau, kad mokyklos gyvenimas turėtų įtakos asmenybei ugdyti, reikia jį organizuoti. Pagrindinė vadovavimo mokyklai problema – kaip sujungti visus mokyklos bendruomenės narius – mokyklinio gyvenimo dalyvius, jų santykius, ugdymo veiksnius į darnią visumą. Vienas iš metodų, tinkančių šiai sudėtingai problemai spręsti, yra mokinių savivalda. Mokinių savivalda integruoja savyje visų bendruomenės narių suvienytas pastangas, todėl ji gali būti efektyvus mokyklos gyvenimo organizavimo metodas.