Vaikų ir paauglių agresyvumo klausimu - Gumuliauskienė, Aušrinė (Acta Paedagogica Vilnensia, 1996)
Vaikų ir paauglių agresyvumas nuolatos didėja. Todėl agresyvumo fenomenas įdomus švietimo teoretikams ir praktikams. Straipnyje aptariama agresyvumo samprata, galimos agresyvaus elgesio priežastys, įvairios agresyvių reakcijų formos. Pateikiami tyrimo, kuriame dalyvavo 120 penktokų, septintokų ir devintokų, rezultatai. Tyrimo rezultatai atskleidžia sąsasjas tarp agresyvaus tėvų elgesio ir vaikų reagavimo į jį. Viena iš agresyvaus elgesio priežasčių yra mokinių ir mokytojų bendravimo problema. Autoritarinė pedagogika įvardinama kaip viena iš agresyvaus mokinių elgesio priežasčių.