Tiesa kaip ugdymo gėrybė - Jovaiša, Leonas (Acta Paedagogica Vilnensia, 1996)
Straipnyje aptariami įvairūs tiesos aspektai. Apie tiesą galima kalbėti kaip gamtos tiesą, kaip individų tiesą, gaunamą iš patirties, specialiųjų ir universaliųjų mokslų, religijos tiesą, ar kaip visuomenės tiesą. Straipnyje įrodinėjama, jog mokykla gali jvykdyti savo pašaukimą, jeigu pralenkia istoriją ir konjunktūros reikalavimus, remdamasi amžinosiomis gamtos ir dvasinio gyvenimo tiesos gėrybėmis, jeigu išsiveržia iš buitinės aplinkos, ją peržengia ir pakyla į mokslo, religijos, meno ir technologijos aukštumas. Tai yra taškas, iš kurio matyti rytojaus perspektyvos.