10–16 METŲ MOKINIŲ NUOSTATOS DĖL MATEMATIKOS IR METAKOGNITYVAUS SĄMONINGUMO SĄSAJA - Seniūnaitė, Raminta; Pociūtė, Birutė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Magistrantė Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius El. paštas: raminta.seniunaite@gmail.com Socialinių mokslų daktarė docentė Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius El. paštas: birute.pociute@fsf.vu.lt Prasti matematikos mokymosi rezultatai, neigiama matematikos mokymosi nuostata, mokinių nerimas matematikos pamokose ir nepasitikėjimas savo gebėjimais sprendžiant matematikos užduotis yra viena iš rimčiausių šiuolaikinės mokyklos problemų. Tyrimo tikslas – ištirti 10–16 metų mokinių nuostatos dėl matematikos ir metakognityvaus sąmoningumo raišką ir sąsają. Tyrime dalyvavo 168 vienos Vilniaus gimnazijos 4–9 klasių mokiniai. Gauti tyrimo rezultatai parodė, kad nuostata dėl matematikos mokymosi teigiamai susijusi su metakognityviu sąmoningumu, saviveiksmingumu, akademiniais pasiekimais ir statistiškai reikšmingai skiriasi atsižvelgiant i mokinių amžių ir lytį. Daugialypė tiesinė regresija parodė, kad matematikos mokymosi nuostata leidžia nuspėti akademinius pasiekimus, o metakognityvus sąmoningumas – nuostatą dėl matematikos. Remiantis tyrimo rezultatais, metakognityvaus sąmoningumo ugdymu gali būti formuojama labiau teigiama nuostata dėl matematikos mokymosi.