VAIZDUOJAMOJO MENO KRYPTIES STUDENTŲ DISPOZICINĖS EMPATIJOS IR KŪRYBIŠKOS ASMENYBĖS SAVYBIŲ SĄSAJOS - Balundė, Audra; Grakauskaitė-Karkockienė, Daiva (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Vystymosi psichologijos magistrantė Lietuvos edukologijos universiteto Ugdymo mokslų fakulteto Psichologijos didaktikos katedra Studentų g. 39, LT-08106 Vilnius El. paštas: audra.balunde@stud.leu.lt Docentė socialinių mokslų (psichologijos) daktarė Lietuvos edukologijos universiteto Ugdymo mokslų fakulteto Psichologijos didaktikos katedra Studentų g. 39-328, LT-08106 Vilnius El. paštas: daiva.karkockiene@leu.lt Straipsnyje pristatomas vaizduojamojo meno krypties studentų dispozicinės empatijos ir kūrybiškos asmenybės savybių sąsajų tyrimas. Menininkai jautriau reaguoja į aplinką, o empatija suteikia jiems galimybę geriau įsijausti ir suprasti problemą. Tyrimo rezultatai parodė, kad, didėjant emocinio empatijos aspekto – asmeninio distreso – įverčiams, mažėja kūrybiškos asmenybės savybės – polinkio rizikuoti – įverčiai, o kūrybiškos asmenybės savybės – sudėtingumo – įverčiai mažėja. Kognityvaus empatijos aspekto įsivaizdavimo įverčiai statistiškai reikšmingai teigiamai koreliuoja su vaizduotės įverčiais.