KALBOS DIDAKTIKA: KALBOS UGDYMO PARADIGMŲ KAITA IR KALBOS MOKYMO(SI) LOGIKA - Nauckūnaitė, Zita (Acta Paedagogica Vilnensia, 2015)
Docentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Lietuvos edukologijos universiteto Lietuvių kalbos ir literatūros didaktikos katedra T. Ševčenkos g. 31, LT-03111 Vilnius Tel. (8 5) 233 08 52 El. paštas: zita.nauckunaite@leu.lt Straipsnyje nagrinėjamas lingvistinis kalbos didaktikos aspektas. Aptariami lietuvių kalbos programų, sudarytų pagal sisteminę ir komunikacinę-integracinę kalbos ugdymo paradigmas, pranašumai ir trūkumai. Pagrindžiamas siekis atnaujinant lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo programą (2015 m.) suderinti abi kalbos ugdymo paradigmas, kokybiškai nauju pavidalu grįžtant prie sisteminio kalbos ugdymo ir stiprinant sakytinės bei rašytinės kalbos vartojimą pagal komunikacinės-integracinės kalbos ugdymo paradigmos teorinę ir praktinę mintį. Atnaujinta lietuvių kalbos ugdymo programa remsis sinergetika kaip nauja moksline paradigma.