Ateitininkų nuostatos puoselėjant tautinį identitetą - Gedvilienė, Genutė; Šukys, Aurimas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Docentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakultetas Donelaičio g. 52–301, LT-44244 Kaunas El. paštas: g.gedviliene@smf.vdu.lt Istorijos katedros doktorantas Vytauto Didžiojo universiteto Edukologijos katedra Lietuvos istorijos magistras Baltijos g. 92–41, LT-48217 Kaunas El. paštas: aurimas_sukys@yahoo.com Straipsnyje nagrinėjama ateitininkų samprata lietuvių emigrantų bendruomenės atžvilgiu bei jų pastangos išsaugoti savo identitetą sukuriant stiprios tautinės bendruomenės – diasporos – veikimo modelį po Antrojo pasaulinio karo. Taip pat pateikiamos lietuviškumo išsaugojimo programinės gairės. Straipsnis parašytas remiantis J. Girniaus, M. Krupavičiaus, A. Maceinos, A. Sužiedėlio ir kitų ateitininkų idėjų teorine analize.