Neigiami jūrininkų emociniai išgyvenimai: ypatumai ir jų profilaktikos gairės - Lileikis, Saulius (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Docentas socialinių mokslų daktaras Lietuvos jūreivystės kolegija Lietuvių katalikų mokslo akademijos narys Vyturio g. 7–14, LT-95188 Klaipėda Tel. (8 652) 08 106 El. paštas: sauliuslil@yahoo.de Straipsnyje analizuojami jūrininkų, dirbančių uždarose techninėse sistemose, neigiami emociniai išgyvenimai ir jų psichoprofilaktika. Tiriama bei vertinama psichologinio jūrininkų rengimosi ekstremaliam darbui situacija siekiant nustatyti, kaip jūreivystės studentai naudojasi psichoprofilaktikos priemonėmis. Apibūdinami emociniai jūrininkų išgyvenimai, kylantys jiems dirbant uždarose techninėse sistemose jūroje, ryškinamos psichoprofilaktikos gairės, galinčios padėti įveikti neigiamus emocinius išgyvenimus, siekiama atskleisti būsimų jūrininkų profilaktikos poziciją.