AŠ koncepcija: kognityvinio komponento raiška tarp Lietuvos aukštųjų mokyklų dėstytojų - Rastauskienė, Giedrė Judita; Kardelis, Kęstutis; Šeščilienė, Ina Marija (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Sporto biomechanikos, informatikos ir inžinerijos katedros asistentė Lietuvos kūno kultūros akademija Sporto g. 6, LTLT-44221 Kaunas Tel. +370 37 302 668 El. paštas: g.rastauskiene@lkka.lt Profesorius socialinių mokslų (edukologijos) habilituotas daktaras Socialinių kūno kultūros ir sporto tyrimų laboratorijos vedėjas Lietuvos kūno kultūros akademija Sporto g. 6, LTLT-44221 Kaunas Tel. +370 37 302 637 El. paštas: k.kardelis@lkka.lt Docentė socialinių mokslų (edukologija) daktarė Lietuvos kūno kultūros akademijos Sporto pedagogikos ir psichologijos katedra Sporto g. 6, LTLT-44221 Kaunas Tel. + 370 37 302 669 El. paštas: i.sesciliene@lkka.lt Svarūs Lietuvos nepriklausomybės laikotarpio socialiniai, politikos ir ekonomikos pokyčiai daro įtaką visuomenės požiūriui į išsilavinimą žinių ekonomikos kontekste ir lemia kokybiškai naują aukštosios universitetinės mokyklos dėstytojo santykį su akademine aplinka – jo akademinę Aš koncepciją – tam tikrą akademinės bendruomenės nario suvoktų socialinių požymių visumą, tų požymių keliamas emocijas ir jų vertinimą kaip žinojimo apie savo elgesį išraišką. Dėstytojų akademinės Aš koncepcijos kognityvinio komponento kategorijų (dėstytojo savęs, kaip žinių visuomenės kūrėjo, ugdytojo ir socialinės institucijos nario suvokimas) analizė parodė, kad šio komponento raiška priklauso nuo dėstytojo pedagoginio-mokslinio darbo trukmės (kartu nuo jo amžiaus) bei priklausomumo mokslo sričiai. Reprezentatyvią tyrimo dalyvių imtį sudarė aštuonių Lietuvos aukštųjų universitetinių mokyklų 454 dėstytojai: dėstytojai, pradėję savo pedagoginę-mokslinę karjerą nuo 1991-ųjų metų, ir dėstytojai, pradėję savo pedagoginę-mokslinę karjerą anksčiau nei 1991-ieji metai.