UGDOMASIS NARATYVAS KAIP PEDAGOGINĖ PARADIGMA: HOMERO EPAI - Tilk, Maria (Acta Paedagogica Vilnensia, 2014)
Antikinio pasaulio mitai žinomi visame pasaulyje. Po Vakarų Romos imperijos žlugimo šie antikos autorių užrašyti epiniai pasakojimai išlikę viduramžių vienuolynų rankraštynuose, Renesanso metu įgavę „antrąjį kvėpavimą“ pasiekė mūsų dienas. Šiuose mituose, atsiradusiuose, kai ugdant ypač svarbus buvo įtikinamas žodis, užkoduoti pamokymai, skirti visiems žmonėms nepriklausomai nuo socialinio sluoksnio, turtinės padėties, amžiaus ir lyties, apimantys visus gyvenimo aspektus. Šio straipsnio tikslas – Homero epų analizė iš ugdomojo naratyvo prieigų. Siekiama parodyti, kokia holistinė, o sykiu ir daugiabriaunė buvo Iliados ir Odisėjos istorija ir kaip ši istorija atsiskleidžia ugdant konkrečios epochos visuomenę ir konkrečią asmenybę. Išsamiau analizuojami filosofinis, religinis, etinis, poetinis, estetinis ir fizinis pedagoginių naratyvų aspektai.