Antano Maceinos ugdytinio veiklumo koncepcijos interpretacija asmenybės savikūros požiūriu - Tijūnėlienė, Ona; Kavaliauskienė, Vanda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Klaipėdos universiteto Edukologijos katedra S. Nėries g. 5, LT-92227 Klaipėda Tel (8 64) 39 86 26 El. paštas: onatij@one.lt Docentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Klaipėdos universiteto socialinio darbo katedra H. Manto g. 84. LT-92294 Klaipėda Tel. (8 64) 39 85 63 El paštas: Vanda.Kavaliauskiene@ku.lt Straipsnyje rašoma apie lietuvių pedagogikos klasiko Antano Maceinos pateiktos ugdytojo ir ugdytinio veiklumo ugdymo procese koncepcijos esmę. Atskleidžiama ugdytinio veiklumo samprata, filosofiniai jos pamatai. Straipsnyje skiriama vietos ugdytinio veiklumo raiškos ugdymo procese interpretacijai, veiklumo raiškos įvairiuose amžiaus tarpsniuose ypatumams. Pagrindiniai žodžiai: ugdytinis, ugdytojas, veikdinimas, veikimas, veiklumas, pedagoginė sąveika.