NUO PROFESINIO ORIENTAVIMO ŠVIETIMO SISTEMOJE PROGRAMOS NACIONALINĖS PROFESINIO ORIENTAVIMO PROGRAMOS LINK - Nazelskis, Eugenijus; Laurinaitis, Arūnas (Acta Paedagogica Vilnensia, 2014)
Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos profesorius daktaras Saulėtekio alėja 22, LT-10225, Vilnius El. paštas: e.nazelskis@gmail.com Kauno technologijos universiteto tarybos narys, Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas A. Vienuolio g. 8, LT-01104 Vilnius El. paštas: arunas.laurinaitis@lpk.lt Šalies ekonomikai atsigaunant po krizės, daugelis pramonės įmonių Lietuvoje vis aštriau susiduria su kvalifikuotų darbuotojų stygiumi. Tačiau dažniausiai šalies darbo rinkoje pristingama ne kažkokių ypatingų, vienetinių profesijų, keliančių išskirtinius reikalavimus žmogaus gebėjimams, žinioms, sveikatai, psichikos savybėms, bet jaučiamas trūkumas ir populiarių profesijų (tolimųjų pervežimų vairuotojų, suvirintojų, virėjų ir kt.). Dažnai šalies darbo rinkoje susiklosto net paradoksali situacija, kai valstybėje esant dideliam nedarbui ir išplėtotai švietimo sistemai, darbdaviai prašo leisti įsivežti iš trečiųjų šalių specialistų, nes nacionalinėje darbo rinkoje daugelio profesijų atstovų trūksta. Kai kurių specialistų trūkumas šalyje jaučiamas jau daug metų ir iki šiol nematyti požymių, kad padėtis keistųsi teigiama linkme. Siekiant darbo rinkoje subalansuoti darbo vietų pasiūlą ir paklausą bei racionaliai naudoti žmogiškąjį kapitalą, straipsnyje tiriamos priežastys, dėl kurių šalies darbo rinkoje nuolat stinga tam tikrų sričių specialistų, bei pateikiama siūlymų padėčiai taisyti.