MOKINIŲ PAŽANGOS IR PASIEKIMŲ VERTINIMAS BŪSIMŲ MUZIKOS PEDAGOGŲ POŽIŪRIO ANALIZĖ - Kriščiūnaitė, Asta; Strakšienė, Diana (Acta Paedagogica Vilnensia, 2014)
Meno pedagogikos magistrė Šiaulių universiteto Menų fakulteto Muzikos pedagogikos katedros asistentė Šiaulių universiteto edukologijos krypties doktorantė Adresas: P. Višinskio g. 25 LT-76351 Šiauliai Tel.: +370 630 59 317 El. paštas: astakrisciunaite@yahoo.com Socialinių mokslų (edukologija) daktarė profesorė Šiaulių universiteto Menų fakulteto Muzikos pedagogikos katedros vedėja Adresas: P. Višinskio g. 25 LT-76351 Šiauliai Lietuva Tel.: +370 41 595772 El. paštas: dianastraksiene@gmail.com Straipsnyje analizuojamas būsimųjų muzikos pedagogų požiūris į pažangos ir pasiekimų vertinimą šiuolaikinio muzikinio ugdymo procese, esminį dėmesį skiriant pažymio, kaip turinčio metafizinį poveikį mokiniui ir sėkmingai muzikos pamokai, sampratai. Tyrimo metu nustatyta, kad būsimieji muzikos pedagogai mokinių pažangos ir pasiekimų vertinimą mano esant viena iš pagrindinių ugdymo proceso sudedamųjų dalių, priemone, padedančia įvertinti mokinio žinias, skatinančia mokinių konkurenciją, skiepijančią nuoseklaus darbo įgūdžius, formuojančią mokytojo autoritetą, darančią poveikį prigimtinėms mokinio savybėms, reguliuojančią mokymo(si) tempą, turinį, klasės drausmę ir išsaugančią mokyklos statusą. Toks požiūris neatliepia šiuolaikinėmis idėjomis grįsto ugdymo proceso tikslų ir nepalankiai veikia Lietuvos švietimo sistemos siekį persiorientuoti į šiandieniam pasauliui patrauklesnius ugdymo modelius, padedančius puoselėti mokinių emocinį sąmoningumą, kritinį požiūrį, laisvą pasirinkimo galimybę, kūrybiškumą, tinkamas moralines nuostatas ir kt.