Moterų ir vyrų mokslinių karjerų tendencijos Lietuvoje ir Suomijoje* - Novelskaitė, Aurelija; Purvaneckienė, Giedrė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Socialinių mokslų (sociologijos) daktarė Socialinių tyrimų institutas Saltoniškių g. 58, LT-08105 Vilnius Tel. (8 685) 670 30 El. paštas: novelskaite@ktl.mii.lt Docentė socialinių mokslų (edukologijos) daktarė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius Tel. (8 5) 266 76 25 El. paštas: g. purvaneckiene@lzvk.lt Straipsnyje analizuojamos moterų ir vyrų mokslinės karjeros pokyčių tendencijos Lietuvoje ir Suomijoje. Statistinė analizė atliekama trimis lygmenimis: doktorantūros, mokslinės veiklos ir akademinės hierarchijos. Tyrimo rezultatai rodo, kad abiejose šalyse vyksta mokslo bendruomenės feminizacija. XXI a. pradžioje Lietuvoje moterys aktyviau įsitraukė į mokslo bendruomenę nei Suomijoje. Tačiau aukščiausiais akademinės hierarchijos lygmenimis moterims geriau atstovaujama Suomijoje. Tikėtina, kad šiuos pokyčius ir skirtumus tarp šalių lemia skirtingos priežastys: aktyvi lyčių lygybės moksle diegimo politika Suomijoje ir mokslo karjeros patrauklumo sumažėjimas (ir vyrų pasitraukimas iš mokslo sektoriaus) Lietuvoje.