Profesoriaus Juozo Vaitkevičiaus mokslinė veikla ir metodologinės pozicijos - Juodaitytė, Audronė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2009)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Šiaulių universitetas P. Višinskio g. 25–108, LT-76351 Šiauliai Tel. (8 41) 59 57 46 El. p.: etmc@cr.su.lt Straipsnyje analizuojamas Juozo Vaitkevičiaus mokslinis palikimas ir atskleidžiamos jo atliktų mokslinių empirinių tyrimų metodologinės prieigos bei pozicijos. Atliekama kritinė jo straipsnių, monografijų, studijų knygų analizė, išryškinama šiuolaikinio rekonstrukcionizmo, egzistencializmo, fenomenologijos, simbolinio interakcionizmo idėjų raiška ir sąsajos su šių filosofijos krypčių atstovų fundamentiniais tyrimais. Įvertinamas J. Vaitkevičiaus mokslinis indėlis Lietuvoje kuriant ir formuojant naujas mokslo šakas: socialinę kultūrinę edukologiją, socialinę pedagogiką, lyginamąją, istorinę pedagogiką ir kt. Išryškinamos J. Vaitkevičiaus puoselėtos Lietuvos švietimo sistemos ir edukologijos mokslo ateities vizijos.