Egzistencialistinė paradigma socialiniame darbe: ribos ir galimybės - Bogdanova, Natalija; Švedaitė-Sakalauskė, Birutė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
Socialinio darbo magistrė Vilniaus miesto Socialinės paramos centro Pagalbos priklausomiems asmenims tarnybos socialinė darbuotoja Kauno g. 3, LT-03212 Vilnius El. paštas: n.bogdanova@spcentras.lt Socialinių mokslų (sociologijos) daktarė Vilniaus universiteto Socialinio darbo katedros lektorė Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius El. paštas: birutesvedaite@yahoo.de Straipsnyje analizuojamas egzistencinis socialinis darbas. Remiantis dviejų originalių egzistencinio socialinio darbo teorijų (D. F. Krillo ir N. Thompsono) tyrimu, pristatomi esminiai egzistencinio socialinio darbo modelio principai bei galimybės: nuo individualaus terapinio darbo iki visuomeninių pokyčių. Straipsnyje taip pat rekonstruojamos priežastys, apsunkinančios egzistencinio socialinio darbo plėtotę praktikoje. Galima teigti, kad esminius egzistencialistinės1 paradigmos taikymo praktikoje sunkumus nulemia socialinio darbo profesijos specifika.