Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paskirčių hierarchija Lietuvoje - Ruškus, Jonas; Žvirdauskas, Dainius (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
Profesorius Socialinių mokslų (edukologijos) daktaras Vytauto Didžiojo universiteto Socialinio darbo katedra K. Donelaičio g. 58, LT-44248 Kaunas Tel. (8 37) 22 27 39 El. paštas: j.ruskus@sgf.vdu.lt Socialinių mokslų (edukologijos) daktaras Vytauto Didžiojo universiteto Socialinio darbo katedra K. Donelaičio g. 58, LT-44248 Kaunas Tel. (8 37) 22 27 39 El. paštas: d.zvirdauskas@sgf.vdu.lt Straipsnyje analizuojami Lietuvoje atlikto reprezentatyvaus tyrimo duomenys. Tyrimo tikslas buvo nustatyti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paskirčių hierarchiją atsižvelgiant į tai, kaip trys ugdymo dalyvių grupės – pedagogai, vaikų tėvai ir specialistai – hierarchizuoja skirtingas ugdymo paskirtis. Straipsnyje pateikiami empiriniai argumentai, parodantys, kokių prieštaravimų Lietuvoje patiria ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas ugdymo paskirčių aspektu. Šie prieštaravimai yra sisteminiai, nes jie būdingi ne tiek atskiriems asmenims ar įstaigoms, kiek pačiai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo sistemai.