Ugdymo ir ugdymosi paradigma bendrojo lavinimo mokykloje: realija ar vizija? - Targamadzė, Vilija (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
Profesorė Socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius Tel. (8 5) 266 76 25 El. paštas: vilija.targamadze@gmail.com Straipsnyje aptariama perėjimo iš ugdymo į ugdymosi paradigmą problematika bendrojo lavinimo mokykloje. Pateikiamos paradigmų kaitos prielaidų vidinės ir išorinės įžvalgos nepriklausomos Lietuvos kūrimo ir įtvirtinimo laikotarpiu. Analizuojami empiriniai tyrimai, rodantys, kad yra paradigmų kaitos problemų. Analizuojama ir bendrinama empirinio tyrimo, siekiančio išsiaiškinti perėjimo iš ugdymo į ugdymąsi paradigmos problemą, rezultatai, pateikiant šios problemos kilties priežastis ir galimas sprendimo galimybes ekpertų požiūriu.