Lytiškumo formavimasis ir kultūrinė aplinka: mokinių požiūris - Purvaneckienė, Giedrė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Docentė socialinių mokslų (edukologija) daktarė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 9/1, LTLT-01513 Vilnius El. paštas: giedre.purvaneckiene@fsf.vu.lt Straipsnyje nagrinėjamas mokinių lytiškumo formavimasis ir aplinkos įtaka jam. Remiantis kokybinio tyrimo „Tapatumas, kultūrinė transmisija ir švietimas“ rezultatais parodoma, kad lytiškumas ir lytiškumo samprata formuojasi šeimoje tėvų ir senelių elgesio pavyzdžiu. Mokykla, draugai, internetas, žiniasklaida suteikia žinių lytiškumo sampratai pagrįsti ar modifikuoti. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad mokykloje vaikai ugdomi neutraliai lyties požiūriu, jie nejaučia, kad būtų įdiegta Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programa. Mokiniai mano, kad mūsų visuomenėje beveik pasiekta lyčių lygybė, ir tiki, kad ateityje ji bus pasiekta.