Vaikų skirtybių lygybės samprata pedagogikoje ir sugestyvaus egalitarizmo kontekste - Juodaitytė, Audronė (Acta Paedagogica Vilnensia, 2011)
Profesorė Socialinių mokslų (edukologija) habilituota daktarė Šiaulių universiteto Edukologijos katedra P. Višinskio g. 25, LTLT-76351 Šiauliai El. paštas: etmc@cr.su.lt Straipsnyje atskleidžiama egalitarizmo kontekste besiaktualizuojanti vaikų skirtybių lygybės samprata. Pasitelkiant Europos demokratinės pedagogikos kritinės ugdymo paradigmos paveldą atliekamos vaikų lygybės socialinių kultūrinių prasmių interpretacijos. Atskleidžiamos vyraujančios mokslinės prakseologinės pozicijos, kontekstualizuojančios vaikų skirtybių lygybės, vaikų lygybės, vaikų bendrybių lygybė sampratas, ir aptariama jų esmė. Išskiriamos pedagoginės srovės ir visuomeniniai judėjimai, įgalinantys vaikų lygybės raišką ugdymo situacijų įvairovėje. Interpretuojamos vaikų ugdymo situacijos, kuriose išryškėja pedagoginių vaiko ir suaugusiojo santykių prasmių socialinis kultūrinis turinys.